Releaseuppdatering

Manus Psykisk ohälsa Skrivande Skrivblogg Uncategorized UtgivningLeave a Comment on Releaseuppdatering

Releaseuppdatering

Kära bloggen, det var länge sedan sist! Under sommaren har du vilat medan jag har försökt att göra detsamma samtidigt som jag gett ut min första roman och samtidigt skrivit på nästa.

Ja ni förstår läget. Det blev en skön sommar med bad, grillning, utflykter och allt det där, men jag har också pysslat med utgivningen (ca 75% av det pysslandet har i ärlighetens namn varit nervöst oroande). Dessutom beslutade jag mig för att försöka vara diciplinerad och lägga in en skrivstund (nästan) varje dag. På så sätt rusade sommaren förbi medan bloggen låg i träda. Därmed är det hög tid för en uppdatering av vad som hänt under de senaste veckorna, med visst fokus på bokreleasen förstås.

I mitt senaste inlägg hade semestern just börjat med en skåneresa och den första recensionen av Agent Troslös hade trillat in. Det var en fin recension och under veckorna som gått har det kommit fler, både från recensenter och – efter releasen – från andra läsare. Hittills har omdömena varit mycket positiva och det som gör mig gladast är att humorn är uppskattad samtidigt som de mer allvarliga budskapen i boken verkar gå fram. Kanske kommer det en sågning förr eller senare, men jag är glad att många läsare verkar uppfatta vad jag försökt beskriva.

Men, nu går jag väl ändå händelserna lite i förväg. I det senaste inläggen var det tre veckor kvar till releasen och jag funderade en hel del på hur jag ville fira. I slutänden blev det dubbla firanden, först mysig middag med man och barn på släppdagen och sedan öppet releasefika i staden där boken utspelar sig – Östersund – under helgen efter. Dessutom drog jag med mig några böcker till restaurangen på kvällen vilket resulterade i både bokförsäljning och roliga samtal. I praktiken är ett boksläpp ingen stor sak, mina exemplar hade stått hemma hos mig i flera veckor och boken hade funnits att förbeställa i butik ett bra tag. Släppdagen är ett fiktivt datum lite som BF-datumet när man är gravid; bara för att datumet kommer betyder det inte att det egentligen kommer att hända något.

Men ändå. För en debuterande författare är det ju den dagen det blir officiellt och visst sjutton ska en sådan sak firas. Hur boken kommer att tas emot, om den tas emot av någon publik alls att tala om, det vet man ju inte när man vaknar på släppdagen. Men vad som än händer är det dagen man kan säga att man gett ut en bok.

När så firandena var över tog vardagen vid igen. I det här fallet var det alltså semestern. Människor hörde av sig och hade läst boken, både familj, vänner, bekanta och ytterligare ett par resencenter. Jag har väl lite sådär typiskt svårt att ta emot en komplimang om jag ska vara ärlig, men alla positiva omdömen har verkligen värmt. Att visa upp det man skapat är att visa sig naken i någon mån och huden är tunn och ömtålig så där i början (blir den någonsin tjockare förresten?), så goda ord känns trots allt bra.

Nu är det snart fyra veckor sedan Agent Troslös släpptes, semestern är över och livet har landat i vardagen igen. Så småningom kommer det fler recensioner och förhoppningsvis kan Agent Troslös hitta ut till fler läsare. Denna vecka har jag fått möjlighet att nå ut till läsare lokalt här i Västernorrland. I går publicerades en härlig artikel i Sundsvalls Tidning om mig och Agent Troslös. P4 Västernorrland blev nyfikna på att höra mer så i dag på förmiddagen satt jag i studion (1.8 in i sändningen) och fick berätta om boken och författarskapet.

Artikeln i ST

Hur stor räckvidd sådan exponering ger har jag egentligen ingen aning om, men hur det än är så tänker jag att ingen kommer att kunna uppskatta en bok de inte vet existerar och som debutant är allt som kan hjälpa av nytta. Mitt förlag jobbar hårt på sin kant för att nå läsarna, men det känns skönt att göra lite för saken själv också. Planen är att försöka få till några författarträffar eller liknande under hösten och vintern, här lokalt i första hand, men det vore även roligt att göra något i Östersund.

Jag har oroat mig en del för det där med att sälja boken. Jag är verkligen ingen bra försäljare och framför allt så vantrivs med uppgiften. Men jag inser nu att även om målet i någon mån är att sälja boken handlar sådana här tillfällen om så mycket mer (och för mig så mycket roligare). Nu ser jag därför fram emot hösten och vintern och kommande tillfällen när jag får komma ut och prata om Agent Troslös.

Så, där är vi nu idag. Boken är utgiven och firad, livet rullar på med sina underbara ljusglimtar i det vardagsgrå. Den 21 oktober kommer Agent Troslös som ljudbok och med tanke på hur hårda omdömena ibland kan vara i ljudboksapparna kan man anta att den där tidigare nämnda sågningen kommer där. Men förhoppningsvis blir Agent Troslös också uppskattad och kanske kan bokens hoppfulla budskap nå ut till ännu fler människor då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top